Uudised

Värsked loomaarstid, tere tulemast!

Eile, 20.06 toimus Eesti Maaülikoolis veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi lõpuaktus. Lõpetas 23 eestikeelse ja 31 inglisekeelse õppekavaga loomaarsti. Soovime õnne!

Lõpuaktusel pidas kõne ka ELK president, Valdeko Paavel. 

 

"Lugupeetud rektor, instituudi rahvas ja väsimatud õppejõud.

Hea värske kolleeg. Sinu tööandjaks on nüüdsest loomaomanik. Suurem osa neist on täiemõistuslikud ja koostööaltid. Isegi toredad. Püüa mitte pahandada nendega, kes ka iseendaga
toime ei tule. Kas me oleme loomaarstidena klienditeenindajad või tippspetsialistid? Mõlemat, sest inimesed ei hooli sellest kui palju sa tead enne kui nad teavad kui palju sa hoolid.

Eksimine ja hooletus pole sünonüümid. Kui nüüd võis korraks tunduda, et kõik eksamid on kogu eluks tehtud, siis tegelikult tuleb nüüd teha eksameid 10-15 korda päevas, sest igal patsiendil on oma lugu. Igal sinu sammul olgu nii põhjus kui soovitud tagajärg. Oluline on see, et sa ei jääks üksi. Küsi julgesti nõu vanemalt kolleegilt, sest lõpuks huvitab meid kõiki loomade heaolu ja paranemine. Ei ole midagi rahuldustpakkuvamat kui paranenud patsient.

Ärge kartke eksida. Nagunii vahest juhtub midagi. Andke alati endast parim ja mitte kelleltki ei saa nõuda rohkem. Hooletuse ja laiskuse vastu õpetab ainult elu ise. Sellest koolituse abil lahti ei saa. Kes pole eksinud pole tööd teinud. Kui keegi väidab, et üski tema patsient pole kunagi ära surnud pange kohe jooksu. See pole arst ja ta on tõenäoliselt nii loomadele, ühiskonnale kui ka iseendale ohtlik.

Meie enda vaimne tervis on oluline, aga ära lase sellel muutuda kinnisideeks. Teadvusta endale läbipõlemise ohtusid, aga ära jäta sellpärast midagi tegemata, kuna sa kardad, et ei saa hakkama. Ekspert saab olla ainult see, kes on teatud kindlas valdkonnas teinud ära kõik võimalikud vead! Ära mine tööle mõttega, et see töö raske või ebameeldiv. Meie oleme ainukesed, kes saavad loomi ja nende perekondi aidata. Meie ülesanne on tagada tervislik ja puhas toit ning rahva tervishoid. Meie roll ühiskonnas tuleb teha paremini arusaadavaks ja meie hääl paremini kuuldavaks. Meid on juurde vaja ja meil on selleks teie kõigi abi vaja.

Eesti Loomaarstide Koda, see olemegi meie koos. Meie muudamegi Eesti veterinaariat. Tulge aidake pöörata rooliratas hea tuleviku suunas ja andke ka oma panus maailma paremaks muutmisel. Suureks on võimalik saada läbi teiste teenimise ja abistamise. Soovin teile palju unetuid öid ja nõel näppu, head kolleegid. Palju õnne!"