Uudised

Eesti loomaarstide infokiri oktoober 2023

Loomaarstide infokiri nr 3
19. oktoobril 2023 tehti äriregistris EVS ja ELÜ ühinemist puudutav registrikanne. See tähendab, et Eesti loomaarstide ainsaks esindusorganisatsiooniks on Eesti Loomaarstide Ühing, mille presidendiks on Madis Leivits ja teisteks juhatuse liikmeteks on Priit Koppel, Kristiina Kuik-Tõnissoo, Kaisa Velström ja Jaan Luht.

Eesti loomaarstide infokiri oktoober 2023
Loomaarstide infokiri nr 3
19. oktoobril 2023 tehti äriregistris EVS ja ELÜ ühinemist puudutav registrikanne. See tähendab, et Eesti loomaarstide ainsaks esindusorganisatsiooniks on Eesti Loomaarstide Ühing, mille presidendiks on Madis Leivits ja teisteks juhatuse liikmeteks on Priit Koppel, Kristiina Kuik-Tõnissoo, Kaisa Velström ja Jaan Luht.
„Eesti Loomaarstide Ühing asutati Tallinnas 19. oktoobril 1919, seega on täna täpselt, 104 aastat hiljem igati asjakohane teavitada avalikkust uue etapi algusest ühingu ajaloos,“ selgitas ühingu president Madis Leivits Tartusse veterinaarmeditsiini konverentsile kogunenud loomaarstidele ja nende abilistele.
„Eesti väikeloomaarstidel on olnud aastast 1994 oma organisatsioon – Eesti Väikeloomaarstide Selts, aga praegusel efektiivsusele püüdleval ajastul on mõistlik oma jõud ühendada,“ sõnas Eesti Väikeloomaarstide Seltsi president Julija Abram. „Meil, loomaarstidel, on pingeline päevatöö. Selle kõrvalt valdkonna üldise heakäekäigu eest seismine on täiendav pingutus me lähedaste arvel. Samas on see vajalik, sest keegi teine peale loomaarstide ei kujunda Eesti veterinaaria tulevikku. Seda tuleb teha tõhusalt ja otstarbekalt,“ lisas Abram.
„Oleme juba alustanud tulevikuaruteludega ja loodame seda kandepinda tänasega laiendada. Veterinaaria valdkonnas on palju tegemist vajavat: loomapidamiskultuur vajab edendamist, õigusloome peab kujunema ainult meiega koostöös, loomaarstide pädevuse hindamise tänane korraldus vajab revisjoni ja muidugi on oluline enese erialane täiendamine. See on üks põhjus, miks me iga-aastaselt korraldame veterinaarmeditsiini konverentsi, kus on asjatundjaid teistestki riikidest oma kogemusi jagamas,“ lisas Leivits.
Käimas on põhikirja uuendamise talgud, et 2024 märtsis toimuval üldkoosolekul oleks võimalik juhtorganeid valida juba kaasajastatud põhikirja alusel.
Äsja toimunud:
19.-20. oktoobril toimus Tartus Veterinaarmeditsiini konverents 2023. Loengud toimusid suurloomade, väikeloomade ja loomaarstide abiliste sektsioonides. Konverentsikeskuses oli aktiivses kasutuses veterinaarmeditsiini näituseala.
2
Konverentsi õhtusöögi galal tunnustati kolleege:
Aasta loomaarst - Felipe Correa (EMÜ)
Elutöö preemia - Tiina Toomet
EVS Noore kolleegi stipendium - Hedvig Liblikas
Dimediumi missioonipreemia - Kristo Klaassen
Aasta veterinaarassistent väikelooma praksistes- Tiia Lepik
Aasta veterinaarassistent suurlooma praksistes - Linda Ausmees
Veterinaarmeditsiin 175
Juubelinädalal sai kuulata Vikerraadios järjejuttu loomaarsti mälestustest: James Herriot "Veterinaari vested". Loomaarsti mälestusi loeb Einar Kraut.
Järjejutt oli Vikerraadio eetris esmaspäevast, 2. oktoobrist kuni reede 6. oktoobrini kaks korda päevas, kell 11.30 ja kell 22.30. Neid saab ka järele kuulata aadressil vikerraadio.err.ee.
Veterinaarmeditsiini juubelikuu tõi meie ette Enn Ernitsa ja Tarmo Niine koostatud loomaarstiõppe ajaloo. Peatoimetajaks oli Toomas Tiirats.
3
Kas Sa teadsid, et värske elutöö preemia laureaat Tiina Toomet veab podcasti Loomaarst taskus? https://podcast.ee/show/loomaarst-taskus/
Ka Sa teadsid, et Regionaal- ja põllumajandusministeerium koostab uut loomakaitseseadust, mis keskendub suures osas just lemmikloomade elu parendamisele. Seaduse väljatöötamise kava valmib kevadeks.
Uus loomakaitseseadus algusjärgus. Kaardistatud on põhiliselt neli valdkonda, millele me keskendume selles analüüsis ja need on ennetavad tegevused, järelevalve tegevused, pädevuse küsimus ja koostöö küsimused. Selle seaduse eelnõu peaks sündima loomaarstide aktiivsel osalusel.
KUI SA SOOVID EESTI LOOMAARSTIDE ÜHINGU EDULE KAASA AIDATA, SIIS ANNA ENDAST ELÜ JUHATUSELE TEADA!
Jaanuaris on plaanis ELU tulevikutalgud Järvamaal! Tunne huvi!
MEIE KUJUNDAMEGI VETERINAARIA TULEVIKKU! KEEGI EI TEE SEDA MEIE EEST!
Liitu Sinagi Eesti Loomaarstide Ühinguga ja aita kujundada veterinaaria tulevikku!
Kreutzwaldi 62, Tartu
info@vet.ee
www.vet.ee